Corul Bisericii - Grupul Psaltic Anastasis

 

Biserica figurează in REGISTRUL ENTITĂȚILOR/ UNITĂȚILOR DE CULT

Grupul Psaltic - ANASTASIS

Grupul psaltic „Anastasis” al Parohiei Sfântul Ilie – Rahova

 

Fondat la inițiativa părintelui paroh Mihai Hau, grupul psaltic „Anastasis”, al Parohiei Sfântul Ilie – Rahova, are în prezent cinci membri, care oferă răspunsurile liturgice în cadrul cultului divin public:

 

1. Constantin-Ciprian Blaga

 Constantin-Ciprian Blaga este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Piatra Neamț, și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, specializarea Teologie Pastorală, din București. În prezent este masterand al aceleiași facultăți, secție Pastorație și viață liturgică. Este membru al grupului psaltic „Anastasis” din anul 2014, iar în luna iulie a anului 2018 a fost desemnat dirijor. Începând cu data de 1 august 2019 activează ca Redactor în cadrul sectorului Carte Teologică, al Editurii BASILICA.

 

2. Valentin-Gabriel Gligore

Născut în județul Argeș, Valentin-Gabriel Gligore a deprins meșteșugul muzicii psaltice la Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarab”. În perioada studiilor liceale a oferit răspunsurile la strana Catedralei cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Curtea de Argeș, iar în prezent este student al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, din București, specializarea Teologie Pastorală. Din anul 2017 este membru activ al grupului psaltic „Anastasis”, al parohiei Sfântul Ilie – Rahova.

 

3. Nicolae Vatră

 Înzestrat cu un timbru vocal special, Nicolae Vatră a fost inițiat în tainele muzicii bisericești de către mama sa. Dorința de a deprinde arta conducerii unei strane îl face să urmează cursurile Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul”, din București, fiind membru activ al grupului psaltic „Potirul”, al Mănăstirii Radu Vodă. După absolvirea studiilor liceale a colaborat cu numeroase coruri din capitală, precum: „Nectarie Protopsaltul”, „Tronos”, „Cantus Domini” și „Psaltis”. Este membru al grupului psaltic „Anastasis” din luna august a anului 2018 și înfrumusețează ritualul liturgic din postura de isonar. În prezent este student al Academiei de Studii Economice din București.

 

4. Daniel-Ionuț Ghițulescu

 Daniel-Ionuț Ghițulescu este membru al grupului psaltic „Anastasis”, al parohiei Sfântul Ilie – Rahova, din luna octombrie a anului 2018. În perioada 2010-2014 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, din Buzău, oferind răspunsurile liturgice la strană în calitate de membru al grupului psaltic misionar „Roman Melodul”. A urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, din București, specializarea Teologie Pastorală, iar în prezent este masterand al aceleiași facultăți, secția Turism și Patrimoniu Religios. Din luna aprilie a anului 2019 activează ca Redactor în cadrul sectorului Carte Teologică, al Editurii BASILICA.

 

5. Francisco-Daniel Iaru

 Cel mai nou membru al grupului psaltic „Anastasis” este Francisco-Daniel Iaru. Originar din Râmnicu Sărat, a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul”, din Buzău. De-a lungul celor patru ani de studiu a fost membru activ al  grupului psaltic misionar „Roman Melodul”. Din anul 2014 a început să frecventeze cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, din București, iar în prezent este masterand al aceleiași facultăți, secția Doctrină și cultură creștină. Datorită calităților vocale, părintele arhidiacon Mihail Bucă la cooptat în grupul psaltic Tronos, al Patriarhiei Române.

 

Prin activitatea sa, corul își propune să apropie oamenii de Biserică și să le insufle dragostea față de Dumnezeu.

În ceea ce privește repertoriul, grupul psaltic „Anastasis” interpretează cântări alcătuite de către psalții români din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu), în încercarea de a perpetuat tradiția autentică a muzicii bizantine.

 

Biserica figurează in REGISTRUL ENTITĂȚILOR/ UNITĂȚILOR DE CULT

WHATSAPP

 © Toate drepturile rezervate Biserica Sfântul Ilie RAHOVA

 

DATE FISCALE: Parohia Sfantul Ilie Rahova

Cod fiscal: RO 16811203

CONT : RO71CECEB50336 RON 0650039

Agentia CEC Bank Cotroceni